Knuffelen en geluk: 4 nieuwe wetenschappelijke inzichten

Vriendinnen op strand

Een nieuwe studie onderzoekt hoe knuffelen verband houdt met stemming en tevredenheid met het leven.

Kernpunten

  • Een nieuwe studie onderzocht het verband tussen knuffelen, stemming en tevredenheid met het leven.
  • Gemiddeld gaven mensen in het onderzoek zes knuffels per dag, met vier verschillende personen.
  • Meer knuffelen werd geassocieerd met een beter humeur.
  • Alleenstaanden blijken meer baat te hebben bij knuffels dan mensen die in relaties zijn.

Van knuffelen is aangetoond dat het stress vermindert en op verschillende manieren een positieve invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, waaronder het verlagen van de bloeddruk. Wetenschappelijke studies over hoe het psychologisch welzijn beïnvloedt, zijn echter zeldzaam. Een nieuwe studie, nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Nonverbal Behavior (Packheiser et al., 2022), was daarom gericht op het onderzoeken van hoe knuffelen verband houdt met de algemene tevredenheid van het leven en de dagelijkse stemming.

De onderzoekers gebruikten een onderzoeksmethode genaamd “Ecological Momentary Assessment” (of kortweg: EMA) op 94 volwassen vrijwilligers. EMA betekent dat vrijwilligers niet werden uitgenodigd in een laboratorium en daar werden getest, zoals in veel traditionele psychologische onderzoeken. In plaats daarvan ontvingen ze gedurende een week elke dag een online link naar een korte vragenlijst over knuffelen, stemming en tevredenheid met het leven. Men denkt dat deze methode alledaags gedrag realistischer vastlegt dan laboratoriumtests, waardoor mensen in zeer kunstmatige situaties terechtkomen.

Ons onderzoeksteam vond verschillende nieuwe inzichten in knuffelen, waaronder:

1. Zaterdag is knuffeldag.

Gemiddeld knuffelden de deelnemers aan het onderzoek ongeveer zes keer per dag, maar er waren enorme verschillen tussen mensen. Terwijl sommige mensen nooit knuffelden, knuffelde de deelnemer met de meeste knuffels 150 keer.

Interessant genoeg had de dag van de week een statistisch significant effect op hoe vaak mensen knuffelden. De meeste knuffels vonden plaats op zaterdag (ongeveer 10) gevolgd door zondag (ongeveer negen knuffels). De minste knuffels vonden plaats op maandag, dinsdag en woensdag (ongeveer vier elk), terwijl donderdag en vrijdag ertussenin waren (ongeveer zes knuffels).

2. Vier is het magische getal.

Het onderzoeksteam onderzocht ook hoeveel mensen elke persoon per dag omhelsde. Een groot aantal knuffels kan worden bereikt door één persoon heel vaak te knuffelen, of door veel mensen een paar keer te knuffelen.

Gemiddeld knuffelden mensen ongeveer vier andere personen per dag. Nogmaals, de verschillen tussen mensen waren enorm. Sommige mensen omhelsden niemand tijdens de zeven dagen durende studie, terwijl een deelnemer maar liefst 110 mensen omhelsde.

Opnieuw was er een effect van de dag van de week. Mensen omhelsden ongeveer zes mensen op zaterdag en vijf op zondag, maar slechts twee mensen op sommige weekdagen. Dit weerspiegelt waarschijnlijk het feit dat we in het weekend meer tijd hebben om vrienden en familie te ontmoeten dan doordeweeks.

3. Meer knuffels = beter humeur.

De onderzoeksgroep onderzocht ook het verband tussen knuffelen, stemming, persoonlijkheid en gevoelens van eenzaamheid. We ontdekten dat mensen die knuffelden over het algemeen een positievere stemming hadden. Ze voelden zich ook minder eenzaam dan mensen die minder omhelsden.

Het is belangrijk erop te wijzen dat de studie de causaliteit van deze effecten niet kon bepalen vanwege de correlatieve onderzoeksopzet. Knuffelen kan dus leiden tot een positievere stemming, maar het kan ook zijn dat mensen die over het algemeen een beter humeur hebben, meer kans hebben om door anderen geknuffeld te worden.

Wat de persoonlijkheid betreft, was er een negatieve associatie met neuroticisme, een fundamentele persoonlijkheidskenmerk die een weerspiegeling is van problemen met het verwerken van negatieve emoties en een neiging om onder andere gevoelens van angst, depressie, angst en woede te tonen. Minder neurotische mensen knuffelden meer.

4. Singles hebben meer baat bij knuffels dan koppels.

Een van de meest intrigerende resultaten van het onderzoek kwam van een analyse waarin de relatiestatus werd meegenomen. De onderzoekers keken naar het verband tussen knuffelen en algemene tevredenheid met het leven, maar vonden geen significante effecten voor de directe associatie.

Deze associatie werd echter sterk beïnvloed door de relatiestatus. Hoewel er slechts een zwakke associatie was voor mensen in een relatie, was er een sterke en positieve relatie tussen knuffelen en tevredenheid met het leven voor singles. Dus, in termen van tevredenheid met het leven, hebben alleenstaanden meer baat bij knuffelen dan mensen die een partner hebben.

Gevraagd naar de reden voor dit effect op sociale media, suggereerde de eerste auteur van de studie dat er bij koppels over het algemeen meer positieve aanraking kan zijn, dus een knuffel voegt misschien niet veel toe. Dit is echter niet geanalyseerd in het onderzoek.

Referenties

  • Packheiser, J., Malek, I.M., Reichart, J.S. et al. The Association of Embracing with Daily Mood and General Life Satisfaction: An Ecological Momentary Assessment Study. J Non-verbaal gedrag (2022). https://doi.org/10.1007/s10919-022-0
  • Bron: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-asymmetric-brain/202208/hugging-and-happiness-4-new-scientific-insights

Leave a Reply