Aanraken met de papfles


Hoe leren we eigenlijk aanraken? Persoonlijk herinner ik me zeer goed dat ik zo’n 20 jaar geleden voor het eerst op bezoek was bij de ouders van mijn beste vriend Lorenzo in Treviso, nabij Venetië. Direct bij onze eerste ontmoeting kreeg ik een warme knuffel van zijn papa … dat was voor mij echt bijzonder. Ik gaf mijn papa nooit een knuffel, en zo’n vreemde man deed dat wel en dan nog wel bij de allereerste ontmoeting. Het was een leerrijke ervaring en ik ben dat ook beginnen doen met mijn papa en met anderen. Ik geef nu graag en veel knuffels.

Toen ik in verwachting was van mijn zoon, hij is nu twaalf, leerden we op een openlucht dansfeest in Beveren een super leuk koppel kennen. Zij vertelden ons over een boek dat hun sterk had geïnspireerd bij de opvoeding van hun zoontje, getiteld “Continuum Concept” of in het nederlands “Op zoek naar het verloren geluk” van Jean Liedloff.

We hebben het direct gekocht, samen gelezen en waren het er snel over eens dat we dit zouden gaan toepassen!

In dit boek verteld Jean Liedloff hoe ze in Zuid-Amerika kennis maakt met lokale stammen en verbaasd is over hun levensstijl. Deze mensen, en met name de kinderen, zijn zo vol zelfvertrouwen en levenslust dat ze als antropologe nieuwsgierig is hoe dat komt.

In essentie gaat het over wat een baby nodig heeft, of verwacht, om optimaal op te groeien. Als eerste héél beangrijk is het om altijd lichaamscontact te behouden zodat het gevoel in de baarmoeder zeg maar voortgezet wordt, dag en nacht.

Dichtbij
Ver weg

Dichtbij of ver weg … een wereld van verschil!

Er is nog veel meer te leren in haar boek over opvoeden. Het effect op de ontwikkeling is in elk geval enorm hebben we zelf ervaren. Al is enige statistische relevantie nartuurlijk ver te zoeken. Persoonlijk geloof ik er alleszins heel sterk in, een aanrader om zelf eens te lezen of om aan te bevelen aan aanstaande ouders!

Read more: https://continuumconcept.org

Het boek: https://www.standaardboekhandel.be/p/the-continuum-concept-9780140192452

,

Leave a Reply